366_FABRIKA_©_Margarita_Nikitaki_(LOW_RES)

ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

H «Φάμπρικα του Ευφρόσυνου» άνοιξε τον Μάρτιο του 2015 κοντά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στον χώρο ενός παλιού συνεργείου αυτοκινήτων. Εστιατόριο-wine bar με διακόσμηση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε εναλλακτική γκαλερί και …βιομηχανική εγκατάσταση – πολλά από τα σίδερα που υπήρχαν εδώ από την προηγούμενη χρήση του καταστήματος βρήκαν τη θέση τους στη διακόσμηση. Μωσαϊκά, μαρμάρινα τραπέζια, arty κατασκευές με λαμαρίνες και σιδεριές, μια παλιά φωτογραφία του Σκαρίμπα, η ξύλινη εικόνα του Αγιου Ευφρόσυνου, προστάτη αγίου των μαγείρων, και στην οροφή οι ιδιαίτεροι μπρούτζινοι πολυέλαιοι από το σπίτι του Τίτο. Γιατί κάθε πρωτοποριακή νότα στη διακόσμηση της «Φάμπρικας» «παντρεύεται» άψογα με σωστή δόση νοσταλγίας.

Τα εδέσματα του παρασκευάζονται από εκλεκτές πρώτες ύλες που σερβίρονται μετά από την λιγότερο δυνατή τεχνική επεξεργασία.

Τοπικά και, όπου αυτό είναι εφικτό, βιολογικά προϊόντα μαγειρεύονται με φρέσκα μυρωδικά, ανθό αλατιού Μάνης με αντίστοιχα επιλεγμένα μπαχαρικά, μηλόξυδο παλαιωμένο και χειροποίητους ζωμούς λαχανικών και κρεάτων. Ατού του και τα επιλεγμένα τυριά από όλη την Ελλάδα, παρασκευασμένα από έμπειρους τυροκόμους και ιδανικά για να συνοδεύσουν ένα μοναδικό ποτήρι κρασί.

Στην ανοιχτή κουζίνα μαγειρεύει ο Γιώργος Γκάτσος ενώ το wine list επιμελείται η γνωστή οινολόγος Αθηνά Τσώλη.

Ο ΜΑΓΕΙΡΑΣ

Αν και δυνατό χαρτί της «Φάμπρικας» είναι το κρέας και το άψογο μαγείρεμα του,  η σχέση του Γιώργου Γκάτσου με τη μαγειρική, ξεκίνησε από τη θάλασσα, από τα φαγητά που μαγείρευε στο καϊκι ο ψαράς πατέρας του. Ο Γιώργος Γκάτσος, με σπουδές θεολογίας στο Βελιγράδι, μαγειρική θητεία δίπλα σε αγειορίτες μοναχούς και αγάπη για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, δουλεύει επαγγελματικά στην εστίαση από τα 25 του χρόνια, μαγειρεύοντας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Σερβία.

Πρώτο του μέλημα, η ανάδειξη της καλής πρώτης ύλης. Τα περισσότερα λαχανικά της «Φάμπρικας του Ευφρόσυνου» τα αγοράζει ο ίδιος από βιολογικές λαϊκές, οι πατάτες έρχονται από τον Αρχάγγελο της Πέλλας,  το μοσχάρι από μικρές φάρμες της Θεσσαλίας, το κατσίκι και το αρνί από τη Βόνιτσα, οι γαρίδες από τον Αμβρακικό, το βιολογικό λάδι από την Ζάκυνθο.  Οπως λέει: «Με ενδιαφέρει να ξέρω από πού έρχεται η πρώτη ύλη. Γνωρίζω τους παραγωγούς όλων των προϊόντων που έχουμε,  διατηρούμε προσωπική σχέση. Ψωνίζουμε μόνο από συγκεκριμένους, κι αν δεν έχουν να μας εφοδιάσουν κάποια μέρα με κάποιο υλικό, το αφαιρούμε από το μενού».

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ- ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

Η Αθηνά Τσώλη που επιμελείται (και όχι μόνο) το wine list της «Φάμπρικας του Ευφρόσυνου», αγαπά τις γηγενείς ποικιλίες.

Τελειώνοντας το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκίνησε σπουδές οινολογίας στο Bordeaux, στη Γαλλία. Ακολούθησε ένα  οινικό ταξίδι: πρώτα στη Βουργουνδία και τη Νέα Ζηλανδία και στη συνέχεια στη Napa Valley και Ιταλία, όπου δούλεψε με αρχαιοελληνικές ποικιλίες. Εκεί, όπως λέει η ίδια, «έκανα focus στις γηγενείς ποικιλίες και στη δυναμική που έχουν στον τόπο τους αλλά και στο μεγάλο ενδιαφέρον για όποιο απόθεμα ανεκμετάλλευτης ακόμη δυναμικής».

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με την συνεργάτιδα της Αγγελική Μπίμπα δημιούργησαν το project ATHINA- Wine Group και έβαλαν σαν στόχο να δοθεί έμφαση σε εκείνα τα ονομασίας –συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε τόπου που χρειάζεται να μείνουν χωριστά ώστε να αναγνωριστούν για την διαφορετικότητά τους. Έτσι με προσεκτική αλλά και κριτική ματιά απέναντι στην παράδοση μετά από έρευνα και συνεχείς γευσιγνωσίες, άρχισαν να κάνουν την δική τους ιδιαίτερη επιλογή- ανακαλύπτοντας εξαιρετικά cru, ώστε να παραχθούν ιδιαίτερα κρασιά που αντανακλούν τα αμπελοτόπια και τις προσωπικότητες τους.

Συνεργάζεται με γνωστά οινοποιεία σε όλη την χώρα παρέχοντας τις πολύτιμες συμβουλευτικές της υπηρεσίες. Παράλληλα με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες επιλέγει πολύ συγκεκριμένα αμπελοτόπια και παράγει κάποιες δικές της ετικέτες με το brand «Αθηνά» σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Opening hours

Tuesday to Friday 17:00 – 23:00

Saturday 13:00 – 00:00

Sunday 13:00 – 18:00

closed on Monday

Reservations

(+30) 210 9246354

Address

34 Anastasio Zini St. & 27 Androutsou St.

Koukaki, Athens – Greece

Get directions

Payment Methods

VISA, MasterCard

Amenities

WIFI, Wine List, Paid parking, Child seats

Newsletter

Opening hours

Tuesday to Friday 17:00 – 23:00

Saturday 13:00 – 00:00

Sunday 13:00 – 18:00

closed on Monday

Reservations

(+30) 210 9246354

Address

34 Anastasio Zini St. & 27 Androutsou St.

Koukaki, Athens – Greece

Get directions

Payment Methods

VISA, MasterCard

Amenities

WIFI, Wine List, Paid parking, Child seats

Newsletter